Nieuws - artikel - verhaal:

Wij waren zelf niet bekend met dyscalculie en wisten niet wat de signalen waren.

Ervaringsverhaal & recensie Rekencentrale

Lotte (10 jaar)

In groep 3 begon op te vallen dat onze dochter Lotte heel veel moeite had met het automatiseren van getallen. Waarbij we bij onze andere kinderen nauwelijks hoefden te oefenen met de sommetjes tot en met tien, had Lotte grote moeite hiermee. Telkens moesten we overnieuw oefenen omdat het geleerde weer was weggezakt. Hetzelfde gold voor de tafelsommen. Lotte werd steeds gefrustreerder, kreeg enorme afkeer van rekenen en werd erg onzeker. Wij als ouders moesten engelengeduld hebben bij het begeleiden van haar rekenhuiswerk.


Lotte scoorde op haar reken-Cito’s altijd E-niveau. De leerkrachten hebben nooit over de mogelijkheid van dyscalculie gesproken. Volgens de leerkrachten kon Lotte gewoon niet goed rekenen.

Wij waren zelf niet bekend met dyscalculie en wisten niet wat de signalen waren. Je gaat ervan uit dat leerkrachten in het basisonderwijs dit kunnen signaleren en hierop anticiperen, net als bij dyslexie. Achteraf gezien bleek Lotte vele kenmerken van dyscalculie te hebben (op de vingers blijven tellen, moeite met automatiseren, getallen omwisselen, faalangst met betrekking tot rekenen, etc.).
De jarenlange worsteling met rekenen heeft als gevolg gehad dat Lotte een enorme rekenangst heeft ontwikkeld. Op een gegeven moment mocht Lotte niet meer op haar vingers tellen van de leerkracht, en ging ze dit stiekem doen met haar handen onder de tafel. Nu blijkt dit een heel fijn natuurlijk hulpmiddel te zijn voor dyscalculie-leerlingen en wordt dit juist geadviseerd om te blijven gebruiken!


Op eigen initiatief zijn wij op zoek gegaan naar een goed adres om onze dochter te laten testen op dyscalculie. Via internet kwamen wij al snel op de website van de Rekencentrale. Meteen herkenden wij onze dochter in de beschrijving bij dyscalculie.


Er volgde eerst een uitgebreide telefonische intake met Marisca. Daarna stuurden wij alle benodigde informatie vanuit school naar haar, zodat zij zich goed kon voorbereiden op het onderzoek van Sofie.Op eigen initiatief zijn wij op zoek gegaan naar een goed adres om onze dochter te laten testen op dyscalculie. Via internet kwamen wij al snel op de website van de Rekencentrale. Meteen herkenden wij onze dochter in de beschrijving bij dyscalculie.
Er volgde eerst een uitgebreide telefonische intake met Marisca. Daarna stuurden wij alle benodigde informatie vanuit school naar haar, zodat zij zich goed kon voorbereiden op het onderzoek van Lotte.


Lotte voelde zich meteen op haar gemak bij Marisca en Rob! Van tevoren mocht ze al aangeven wat ze graag bij de lunch wilde eten! Op 1 dag werden alle onderzoeken afgenomen. Rob bestudeerde daarnaast ook nog de rekenboeken van Lotte, om meer informatie te vergaren.
Na 2 weken kwam de definitieve uitslag, en daaruit bleek dat Lotte overduidelijk dyscalculie had. Wat een opluchting. Na jarenlang ploeteren, eindelijk een oorzaak en duidelijke handvatten waar wij met Lotte mee aan de slag konden gaan.
Lotte is op advies van Marisca en Rob meteen gestart bij een externe remedial teacher die gespecialiseerd is in dyscalculie. Daar is een start gemaakt met het behandelen van haar opgebouwde faalangst en negatieve zelfbeeld. Vrij vlot daarna kwam het opzoekboekje van Braams al aan bod, wat Marisca ons adviseerde. Dit opzoekboekje helpt Lotte heel erg op school.


Sinds wij met Lotte bij de Rekencentrale zijn geweest, is er een duidelijke verandering gekomen bij haar. Alles valt op zijn plek, waar zij jarenlang tegenaan is gelopen. Ze krijgt meer zelfvertrouwen en het rekenen gaat in grote sprongen vooruit, met als resultaat dat Lotte bij haar eerstvolgende Cito-rekentoets een B-score haalde!
Wij zijn erg blij dat wij de stap naar de Rekencentrale hebben gezet. De doortastendheid, het persoonlijke en uitgebreide contact vonden wij erg prettig. We konden merken dat Marisca en Rob jarenlange ervaring hebben met dyscalculie leerlingen. Zij wisten precies te benoemen hoe Lotte functioneerde, heel bijzonder. Zij hebben Lotte enorm geholpen de goede richting op!

Moeder van Lotte – Maart 2024


  • CATEGORIEËN

  • TREFWOORDEN

  • Favorite numbers Kennis over dyscalculie Klok en tijd Lievelingsgetallen Numbers oefenen Rekenen Rekenonderwijs en -didactiek Tellen Urgenda voor het onderwijs

  • RECENT