Rekencentrale

Wie zijn wij?

 

De Rekencentrale wordt al twintig jaar gerund door Rob en Marisca Milikowski.

REKENCENTRALE – instituut voor rekenen en dyscalculie

rekencentrale: kennis over dyscalculie
Marisca Milikowski -Rekencentrale Instituut voor rekenen en dyscalculie

Marisca

Rob Milikowski Rekencentrale - Instituut voor rekenen en dyscalculie

Rob

Marisca Milikowski is een bij het NIP geaccrediteerde psycholoog en gespecialiseerd in dyscalculie. Zij heeft een rijke ervaring met diagnostisch dyscalculieonderzoek en advies. Zij werkte met moeilijk rekenende kinderen op verschillende basisscholen. Ze verzorgde scholing over dyscalculie bij het RINO. Marisca verzorgt op aanvraag webinars en workshops voor ouders, remedial teachers, leerkrachten en andere belangstellenden. 

Zij publiceerde in 2012 bij Uitgeverij Boom Dyscalculie en rekenproblemen, 20 obstakels en hoe ze te nemen, waarvan in 2023 een zesde druk zal verschijnen. Haar boek Dyscalculie en een hoog IQ verscheen in 2020. Samen met Marije van Oostendorp publiceerde zij in 2022 het boek Zorgplan dyscalculie en rekenproblemen. Met Tom Braams redigeerde zij eerder de artikelenbundel De Gelukkige Rekenklas.

De NDS, de Nederlandse Dyscalculie Screener, ontwierp Marisca samen met Stephan Vermeire. Zij is ook medeauteur van de Toets Rekenen/Wiskunde van het Boom Leerling Volg Systeem. 

Marisca studeerde Nederlands en werkte lange tijd als journalist. In 1995 promoveerde zij als psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Knowledge of Numbers, waarvan de pdf’s op onze website zijn te vinden. Ook de columns die Marisca publiceerde in Balans Magazine staan op onze website. 

Rob Milikowski studeerde natuurkunde en informatica in Leiden en Amsterdam. Hij werkte als onderzoeker op het gebied van computergeheugens aan de UvA. Na de oprichting van de Rekencentrale heeft Rob zich gespecialiseerd in het geven van rekenhulp aan kinderen met dyscalculie en rekenproblemen. Rob ontwikkelt bij de Rekencentrale de boekjes Cijferend Rekenen, als aanvullend lesmateriaal. Bij de Rekencentrale geeft Rob ook vorm aan het rekendidactische gedeelte van de onderzoeken. 

Rob Milikowski behoorde tot de oprichters van de Stichting Goed Rekenonderwijs. Hij werkte mee aan de artikelenbundel De Gelukkige Rekenklas. Rob was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de succesvolle rekenmethode Reken Zeker die bij Noordhoff verscheen. Ook werkte hij mee aan de methode Getal en Ruimte Junior. Rob is medeauteur van de toets Rekenen/Wiskunde van het Boom Leerling Volgsysteem.

SAMENWERKINGEN

Wij werken veel samen met andere personen en organisaties.

Ook werken en werkten wij samen met, onder anderen: