rekencentrale: kennis over dyscalculie
Rekencentrale

Kennisinstituut

Wij doen niet alleen onderzoeken, we schrijven ook boeken en artikelen over rekenen en dyscalculie. We ontwikkelen rekenmateriaal en tests. We maakten een film van rekenende kinderen op school. We geven lezingen en webinars. En dat alles doen we al meer dan 20 jaar. Boeken en tests zijn verschenen bij uitgeverij Boom. Maar ook deze website biedt een schat aan informatie in kennis over dyscalculie en rekenproblemen.  

BOEKEN EN TESTS

Het begon in 2008 met De Gelukkige Rekenklas, gepubliceerd samen met Tom Braams, waarin Marisca en Rob allebei hoofdstukken schreven. Daarna kwam Dyscalculie en Rekenproblemen, 20 obstakels en hoe ze te nemen (2012).
Dyscalculie en een hoog IQ verscheen in 2020, in 2022 gevolgd het Zorgplan Dyscalculie en Rekenproblemen, een coproductie met Marije van Oostendorp. 

Uitgeverij Boom publiceerde ook de Nederlandse Dyscalculie Screener (NDS, 2013), die Marisca maakte samen met Stephan Vermeire. Rob en Marisca werken beiden als auteurs mee aan de toets Rekenen/Wiskunde van het Boom Leerling volgsysteem. Marisca’s proefschrift uit 1995, Knowledge of Numbers, is als pdf beschikbaar op deze site. 

UITGELICHT

NIEUWS, ARTIKELEN EN VERHALEN

Hieronder vind je een veelsoortige verzameling artikelen. Van nieuwtjes, berichten en blogs tot wetenschappelijk werk. De meeste publicaties zijn oorspronkelijk in verschillende bladen en tijdschriften gepubliceerd. Die nemen we hier graag over. Het is een schat aan kennis over dyscalculie.

Het is ook een groeiende verzameling. We schrijven nieuwe stukken en vinden soms een ouder artitel terug om de website me te verrijken.

Marisca Milikowski Workshops, lezingen

LEZINGEN/WORKSHOPS/WEBINARS

Workshops, lezingen, webinars – de Rekencentrale is ook op dat gebied actief. En ook bij ons wint de webinar aan populariteit. Voor veel mensen is dat een prettige manier om meer over dyscalculie te weten te komen. 

COLUMNS

Een tijd lang schreef ik elke maand een rekencolumn voor Balans Magazine, het tijdschrift van de bekende Ouderverenging Balans.

Sommige stukjes zijn gebaseerd op ervaringen met kinderen op de sbo-school waar ik rekenhulp gaf. Andere op ervaringen met dyscalculie in onze eigen praktijk De Rekencentrale.

Hieronder zijn al die Balans columns te vinden.